www.usaraud.ee  >

 Liikmetele:

 Kasutajatunnus:
 Parool:
Registreeru liikmeks!

Autopäevikud > Cadillac LaSalle 39 - 50 1939


  Viimane sissekanne | 3 viimast sissekannet | Kõik sisseakanded (6) tagasi

 Cadillac LaSalle 39 - 50 1939

 Omanik: Vana7

Tähelepanu - LaSalle on nüüd ka Eestis! 20.03.2008
Selle USArauaga ja eriti Cadillacidega on täpselt nii,nagu hea wisky joomisega - üks viib teiseni ja seda seni,kuni mõistus kaob.Esimene oli 1972 Eldorado,seejärel 59 kupee ja nüüd on siis kohale jõudnud 1939.a.LaSalle.Suure saladuskatte all avaldan,et üks "naps" mahub veel.
Täna proovin ta registrisse saada ja täpsemalt kirjutan edaspidi.
Konteineri avamine on alati nagu lotoloosimine.Sel korral tundub esmapilgul kõik OK olevat. Enamasti on autodel konteineris kummid tühjaks lastud(et ülemise korruse auto peale mahuks),aga kuna LaSalle oli kont.tagaotsas uhkes üksinduses,olid kummid ümarad ja auto veeretas välja üks mees. Ikkagi olid transamehed vasaku esitiiva pisut mõlkida suutnud. Pilk kapoti alla kinnitab tõsiasja,etvähemalt viimased 15 aastat pole mootorit käivitatud. Vintsi abil treilerile ja läheb sõiduks lõunaosariikidesse.
Lähem tutvumine - plussid ja miinused. 27.03.2008
Enne seda suurt lumetuisku sai LaSalle korralikult puhtaks pestud ja eemalt vaadates on mulje,et kere on OK ja erilist välist remonti ei nõua.Lähemalt vaadates saab aga selgeks,et kui midagi ette ei võta,mädaneb see meie niiskes kliimas mõne aastaga päästmatult.Roosteuss on teinud pesa poritiibade ja kere vahelistesse ühenduskohtadesse,tagaosa alaäärde,osaliselt polstri ja põhja vahele ning loomulikult alusraami.Uuendamist vajavad kõik kroomitud pinnad.
Lähiajal ongi vaja teha stateegiline otsus - mida ja millisel määral renoveerida kohe,mida järgmisel talvel ja mida järgnevatel aastatel.Nagu eelmises peatükis mainisin,on auto originaalvärvi või juhul,kui teda on värvitud,siis on see olnud väga ammu.Kindlasti vajan asjatundlikku konsultatsiooni spetsialistidelt,kes tegelevad uunikute ekspertiisi ja registreerimisega - See auto on seda väärt,et teda asjatundmatusest mitte rikkuda.
Pärast pesu paistab eemaltvaadatuna nagu uus Sellised on logod ninal Selline on logo pagasnikul Selline logo on põrkeraual Selline pilt avaneb,kui avada mõlemad uksed. Rool ja salongi esine Mootor V8.Need poolroostes kroomitud torud on väljalaskekollektorid Selle õhuvõtja leidsin istme alt.Puudu on õhupuhasti,mille leidmisega tegeldakse. Ja nüüd miinused:Istmeid on millalgi remonditud,kuid selligipoolest on need üsna närused Kõige õnnetumas seisus on pagasniku alune Rattad on kunagi olnud läikivmustad kuldsete ringidega.Täiskomplekt taastamist vajavaid ilukilpe on kaasa pandud Sellistesse kohtadesse pureb roosteuss üsna kiiresti augud Siia paistab olevat millalgi sisse sõidetud.Koht on jänkide tava kohaselt priske pahtlikihiga paigatud
Auto taastamine 03.10.2011
Pea kolm aastat sai hoogu võetud ja sel kevadel,kui ilmad soojaks läksid sai ta kuuri alt välja veeretatud.Strateegiline plaan oli selline,et keretööd teeb Pärnus sõber Jaan,kere värvib samuti Pärnus Tarmo,kellega koos oleme tsiklitel hulga miile mõõtnud.Mootor ja käigukast tehakse Tartus.Lahti-ja kokkumonteerimine ning raami ja käiguosa remont jääb minu teha.Nüüdseks hakkab asi ilmet võtma ja hakkan tasapisi autopäevikut täitma.
Kuuri alt välja ja algab lammutamine
Lammutamise algus 03.10.2011
Selle aasta esimene kuumalaine.Ilmad on imeilusad,ainult väljas päikese käes saab tööd teha hommikul vara ja õhtupoole,kui põlispuu vari päikest varjutab.Keskpäeval kütab päike musta masina niivõrd kuumaks,et kõrveta näpud.
Plekksepp Jaan andis ultimaatumi,et nädala pärast olgu kere Pärnus,muidu võtab teise auto ette ja minu oma tegemine lükkub määramatusse tulevikku.
Alustuseks siis uksed pärani ja sisu välja.Istmete ja vaipade eemaldamine läks lihtsalt,kuid polster oli kinnitatud spetsiaalsete karedate klambrite ja naeltega ning nende väljakangutamine oli juba omaette piin.
Ukselinkide kinnitusklambrite eemaldamiseks tegin spetsiaalse abinõu,kuid vaatamata sellele lendasid paar tükki teadmata suunas ja senini ei tea,millega neid kokkupanekul asendada.Uste aknad õnnestus mõningase nuputamise järel tervelt kätte saada,ainult kolmnurkaknad olid juba eelnevalt pragudega ja need on siiani tegemisel,sest otsitakse õige tooniga rohekat vahekilet.Esiakende eemaldamine ei läinud nii lihtsalt,sest keskmise posti kruvid olid niivõrd kinni roostetanud,et need tuli välja puurida.Puurimise käigus aga toimus väike vääratus ja parempoolne aken oligi katki.Nii et ka esiklaasid tehakse uued.Lubati samasugused kirjed peale graveerida.
Omaette insident toimus armatuuri lahtivõtmise.Olin auto põrandal selili,väljas +30,autos ilmselt +50 ning ühel hetkel läks silme ees uduseks-päikesepiste.Poolpimedana koperdasin külma dushi alla ja seekord jäin ellu.
Järgmisena harutasin küljest mootorit ümbritsevad plekid ning korjasin mootori juhtmetest ja vidinatest puhtaks.Mis juhtmetesse puutub,siis nende isolatsioon on aastatega niivõrd pudedaks muutunud,et kogu juhtmastik tuleb teha uus.
Nüüd paljakskooritud auto treilerile ja Pärnu,kus sai läbi lõigatud roostetanud kerekinnituspoldid ja kere plekksepa juures vastavale alusele paigaldatud.Raam koos mootori ja sildadega sõitis koju tagasi.
Sisu välja Lahtimonteerimise algus Uksed Uksed 2 Plekid ära Esiotsa demonteerimine Juhtmed on omadega läbi
Mootori ja käigukasti remondi algus 03.10.2011
Kui ilma kereta autojäänus koju tagasi jõudis oli esimene töö survepesu.Aastakümnete jooksul sadestunud saast,mis koosnes õli,tolmu,pori,asfalti ja jumal teab mille veel segust ei andnud isegi turbootsikuga pesemisel esialgu mingit nähtavat tulemust.Alles korduva pesuvahenditega leotamise järel hakkas tasapisi isegi kohati omaaegne originaalvärv paistma.Raami küljest koorus mingit pigilaadset ollust,kuid selle all oli täiesti roostes metall.Ilmselt olid jänkid mingil ajal roostese põhjaaluse üle pigitanud.Asjast oli ikkagi niipalju kasu,et raam kusagilt lappimist ei vajanud.
Kardaan küljest,kolm polti lahti ja võis mootori koos käigukastiga maha tõsta ning Tartu remonti sõidutada.Hämmastaval kombel saabus mootori remondikomplekt 4nädalat ja käigukasti remondikomplekt 6nädalat peale tellimuse esitamist.Olgu mainitud,et see oli üks kahest viimasest veel olemasolevast mootori remontimise täiskomplektist ning maksis pea samapalju kui see auto,kui ma ta kolm aastat tagasi ostsin.
Aga jätame nüüd oma ala spetsialistid neid remontima.Arvatavalt peaks tulemuseks kujunema selline jõuallikas,nagu 1939.aastal tehaseväravast välja sõites.
Termostaat,mis peaks radika ribisid kinni-lahti reguleerima Mootor mootor ja käigukast Mootor toetub kahele padjale,millest teine oli puru Mootori remondikomplekt
Alusvankri remont 12.10.2011
Algas sellest,et raam täiesti alasti võtta.Peab mainima,et tolleaegsed poldid on tehtud niivõrd vinskest materjalist,et neid ei õnnestu puruks keerata.Kuigi on kasutada väga head tollvõtmete komplektid keerab poldi või mutri kandid ennem üle,kui polt pooleks läheb.Enamus õnnestus mitmekordse leotamise järel siiski lahti keerata ja sellised läksid peale liivapritsi ja tsinkimist taaskasutusse.Need,mis tuli lahti lõigata või raiuda asendan tänapäevaste tollmõõdus poltide-mutritega.Olgu mainitud,et nende hinnad on võrreldes meetermõõdustiku omadega kuni 10 korda kallimad.
Kui esipiduritrumlite mahavõtmine ei tekitanud mingit probleemi,siis tagumised olid pooltelje koonuspindadega niivõrd ühinenud,et nende lahtikangutamiseks tuli teha spetsiaalne eriti võimas tõmmits.Selle abil ja pisut kuumutamisel tuli ära parempoolne,kuid vasakpoolset tuli kolm korda südamikust lausa punaseks kuumutada,enne kui see kõva plaksatusega lõpuks lahti kargas.Loomulikult sai sellise tegevusega rikutud päästmatult pooltelje laager ja tihend.Õnneks sai need edukalt asendada tänapäeval toodetutega.
Peale puhastamist,värvimist-tsinkimist osutusid kasutuskõlblikuks piduriklotsid,klotside vedrud ja muu pidurite juurde kuuluv pudi-padi,kuid pidurisilindrite kolvid olid niivõrd kinni roostetanud,et peale mitmeid katseid neid välja saada loobusin ja otsustasin uued tellida.Üllataval kombel saabusid need paari nädalaga.Sobivad täielikult,kuid kahjuks puuduvad nende korpustel sellised kirjad,nagu originaalidel.Ju siis on tehtud kusagil näm nämmide maal.Ega ma sellepärast vanu minema viska,vaid katsun kunagi tulevikus need ikkagi lahti võtta ja kasvõi rekvisiitide jaoks taastada.

Esisilla lahtivõtmine algab Kõvasti sai vaeva nähtud roostetanud tagavedrude kättesaamisega Sellised tagavedrud tuli pulkadeks lahti harutada,puhastada,värvida ning uuesti kokku sobitada Paljakskooritud raam läheb liivapritsi ja värvimisele Raam nagu uus Kokkumonteerimise hõlbustamiseks raam esialgu selili Esisilla piduriplaat Tagasilla piduriplaat Uuenduskuuri läbinud piduriklotsid Tagasild puhastatud-värvitud Pidurite pudi-padi värvimine puitklotsil Remonditud tagavedrud Auto uuestisünni algus Esisild oma kohale