www.usaraud.ee  >

 Liikmetele:

 Kasutajatunnus:
 Parool:
Registreeru liikmeks!

Nädala raud  > Buffalo & Cougar


13. Märts 2006 tagasi
Kui Hummerist lihtsalt ei piisa ...

2002. a. tuli USA ettevõte Force Protection välja kahe uue sõjaväele mõeldud multifunktsionaalse sõiduvahendiga. Eesmärgiks eelkõige välja vahetada ajale jalgu jäänud Humvee-nimelised maastikuautod, mille tsiviilisikutele mõeldud kõigile tuntud variant kannab nime Hummer.



Mudelivalikus on Force Protectionil nagu juba mainitud 2 sõidukit: Cougar ja Buffalo. Põhitrump võrreldes Humvee-ga on uutel maasturitel miinitaluvus, ehk teisisõnu kannatavad autod välja otse nende all lõhkevate maamiinide plahvatuse. Kuna Afganistaanis ja Iraagis on nn. sissisõjas miini otsa sattumine igapäevane, siis pole just raske arvata, miks sõjavägi nende karmide masinate vastu sedavõrd suurt huvi on näidanud, et 2005. a. telliti Force Protectionil 45.7 miljoni dollari eest tervelt 122 Cougar-it.

Mõni sõna nüüd kummastki autost lähemalt.

Buffalo e. maakeeli pühvel on suurem kahest sõidukist ja nimi iseloomustab oma kandjat väga tabavalt. Buffalo unikaalsus seisneb lisaks tema suuruses ja heas plahvatuse taluvuses veel selles, et tema varustusse kuulub 9-meetrine manipulaatoritega varustatud tehis-käsi, mida saab kabiinist juhtida. Manipulaatorite juhtimist aitab hõlbustada nii tavaline värvi- kui ka infrapunakaamera.



Buffalo põhiparameetrid on järgmised:
Mack-i diiselmootori võimsus: 450hp @ 1800rpm ja 1450Ft lbs @ 1200rpm. Ühe tankimisega suudab sõiduk läbida pisut üle 600 km, kabiin mahutab kuni 14 inimest. Auto pikkus on 8.2m, laius 2.46m, kõrgus 2.97m ja täismass 37.8 tonni. Maksimaalne kiirus kuni 104km/h.
Auto kere ja aknad taluvad 7.62mm kaliibriga vintpüssi kuuli tabamust.



Buffalo väiksem vend on Cougar e. maakeeli puuma.



Väikevenna pikkus on "vaid" 5.92m, täismass 15.75 tonni ja mahutavus kuni 10 inimest. Cougareid toodetakse nii nelja kui kuuerattalisena, oma plahvatusetaluvuse on Cougar pärinud suuremalt sugulaselt.



Edasi aitab Cougarit liigutada Caterpillar-i diiselmootor, millel jaksu 330hp @ 2400rpm, momenti 860 Ft lbs @ 1450rpm. Paagitäis kütust viib Cougari peaaegu tuhande kilomeetri kaugusele.



Force Protection ei ole siiski loorberitele lesima jäänud ning töötavad juba uue auto kallal, millel nimeks Lion e. lõvi. Uus auto on mõõtmetelt sarnane praegu armees laialtlevinud Humvee-le, samas oma soomustuselt on võrreldav Buffalo ja Cougar-iga. Lõvi peaks seeriatootmisse minema 2006. a. lõpus.