www.usaraud.ee  >

 Liikmetele:

 Kasutajatunnus:
 Parool:
Registreeru liikmeks!

Nädala raud  > Shelby Super Cars


20. Märts 2006 tagasi
Kui Enzo jääb lahjaks ...



Paar nädalat tagasi sai lugejateni toodud kokkuvõte Forbesi poolt kompileeritud nimekiri Ameerika kiireimatest atodest ja selle nimekirja tipus troonib uhkelt Shelby Super Cars nimelise eksooditootja tippmudel Ultimate Aero.

Kui SSC Aero on lihtsalt tore sportlik auto, mis maksab mõni miljon meie rahas (9000), siis Ultimate Aero on viimase aja Koenigseggi ja Bugatti tippkiiruse rekordite ürituste taustal spetsiaalselt disainitud 250mph piiri ületamiseks.

Selleks ei läinud vaja ei rohkem ega vähem kui niigi kergest pea 1,3 tonnisest masinast välja rookida kõiksugu konditsioneerid, navigatsiooni- ja helisüsteemid, kokkuvõttes kaalusääst tubli 100kg. Lisaks dieedile saadeti Aero ka jõusaali. 6,2 liitrisest 787 bhp@6600rpm 736 ft·lbf@5800rpm saadi töömahu ja turbo rõhu suurendamise läbi 1046 bhp@6950rpm ja 821ft·lbf@6200 rpm.
Loomulikult peab nüüdsest paagi põhjatusse auku kallama 104 oktaanarvulist kütust. Kõige selle toreduse juures võivad härrad keskkonnaspetsialistid rahulikult kodus magada, küttekulu on linnas 13l ja maanteel 8,7l sajale. Arvatavasti on peetud silmas rahulikku kruiisimist ja pedaali peale õrnalt puhumise sõidustiili.



Mootoriks tarvitatav modifitseeritud General Motorsi toodang on paigutatud keskele, nagu enesest lugu pidavate sportautode puhul kombeks. Auto ise on toruraamil ümbritsetuna süsinikkiust vihmavarjuga, konstruktsioonis pole võõrad ka materjalid nimega titaan jms.



Tuuletakistuse koefitsendiks on sel superautol 0.357. Koos rekordilise hobujõu/kaalu suhtega on tuuletunneli testide abil selle auto tippkiiruseks arvutatud 273 miili tunnis(439km/h). Oma väidete tõestuseks otsivad härrad SSC-st sobivat rada.
Müüt, et ameerika autod ainult sirgelt oskavad sõita, nagu ka kärbeste poolt tekitatud pirin lehmakoogi ümber, ei tekita vast usaraua austajates enam mingeid emotsioone. Kõikidele mütoloogia austajatele siinkohal fakt, et ajakirja Road & Track slaalomisõidu rekordi pani 73,1 mph tunnikiirusega kinni just SSC Ultimate Aero, eelmine rekordihoidja oli Ferrari Enzo.



Kellel tekkis nüüd tõsine huvi auto vastu, see võib minna tootja veebilehele ja täita seal üks vorm oma ostusooviga. Ahjaa, ennem tuleb veel varuda 654500 dollarit.



Autor: vr.

Leidsid midagi põnevat, tahad seda teistegagi jagada? Vihja nädala rauda.