www.usaraud.ee  >

 Liikmetele:

 Kasutajatunnus:
 Parool:
Registreeru liikmeks!

Nädala raud  > V8 tsikkel


27. August 2006 tagasi
Ratas usaraua-fännile.



Auto(d) on Sul juba olemas, aga tahaks mingit uut mänguasja. Mõte liigub kaherattaliste suunas. Pakutakse nii ühe, kahe kui neljasilndrilisi motikaid. Vaatad oma auto kapoti alla ja näed, et õige asi on ikka kui 8 V-kujuliselt paigutatud silndirt ühes rütmis töötavad. Järelikult peaks ka tsiklit edasi tõukama samalaadne jõuallikas. Õnneks pole Sa ainus, kes samale mõttele jõudnud. Nimelt on USA-s Floridas üks härrasmees nimega John J. Strickland juba möödunud sajandi seitsmekümnendatest saadik V8-mootoriga kaherattalisi meisterdanud.



Mootoriks sai valitud Oldsmobile-i 215-kuuptolli e. 3.5-liitrine alumiiniumist V8-mootor, mis oma 300-naela e. 136-kilogrammise kaaluga on üks kergemaid V8-mootoreid üldse. Käigukasti ja ülekande nokitses härra Strickland ise valmis. 3-käiguline jalaga opereeritav ning käsitsi siduriga käigukast töötab tsiklimeestele tuttaval ja harjumuspärasel moel.



Mootorratas ise kaalub koos kõikide vedelike ja varustusega 1350 naela e. 612kg. Kaalujaotus on 60/40. Küttekulu 100-le kilomeetrile on 10.7l linnas ning 8.7 maanteel, seega suhteliselt sarnane tavalisele sõiduautole. 15-liitrise paagitäiega saab sõita ligikaudu 320km.



Dünaamika poolest on raske ratas mitte just võrreldav kiirete bike-dega, aga siiski piisavalt nobe, nimelt pakub V8-mootori 225 hobujõudu kiirenduseks veerandmiilil u. 13 sekundit ning tippkiiruseks kuni 150mph e. 240km/h.



Allikas: http://www.v8bike.com/